Üniversitemizden, “Ceza Hukukunda Mağdur ve Suçlu Psikolojisi” Konferansı

Üniversitemiz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Topluluğu tarafından, “Ceza Hukukunda Mağdur ve Suçlu Psikolojisi” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı, Üniversitemiz Hukuk Fakültesinden Arş. Gör. Ayşenur Yararbaş’tı. Nurettin Topçu Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan etkinlik Arş. Gör. Ayşenur Yararbaş’ın “Ceza Hukukunda Mağdur ve Suçlu Psikolojisi” adlı sunumu ile devam etti. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre mağdurun haklarından, mağdurun ya da failin çocuk olduğu durumlarda uygulanacak özel soruşturma ve kovuşturma usullerinden ve psikolojik danışmanların, uzman veya bilirkişi olarak muhakemedeki konumundan bahseden Arş. Gör. Ayşenur Yararbaş, “Mağdur kelimesi haksızlığa uğramış kimse anlamına gelmektedir. Ceza hukukunda mağdur ise suçun maddi konusunun ait olduğu, suçla ihlal edilen hukuki menfaatin sahibi olan kişidir. Suçtan zarar gören ise ihlal edilen menfaat dolayısıyla doğrudan zarar gören kişilerdir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda mağdurun soruşturma ve kovuşturma evresinde etkin olmasını sağlayan birçok düzenleme yapılmıştır. Delillerin toplanmasını isteme, dosyadan belge örneği alma, vekil atanmasını isteme gibi hakları bulunmaktadır. Mağdurun ya da suça sürüklenen çocuğun fail olduğu durumlarda ise çocuğun üstün yararı ilkesi esas alınarak özel düzenlemeler yapılmıştır. 12 yaş altındaki çocukların cezai sorumluluğu kabul edilmemişken, 12-15 yaş aralığındaki çocukların cezai sorumluluğunun belirlenebilmesi için sosyal inceleme raporu alınması gereklidir. Soruşturma işlemleri doğrudan savcı tarafından yapılmalıdır. Kolluk tarafından çocuğun ifadesinin alınması hukuka aykırıdır. Bizzat savcı tarafından müdafi ve uzman eşliğinde ifade alınmalıdır. Mağdur çocuğun ifadesinin alınmasında çocuğun kendini ifade edebileceği bir ortam yaratılması, baskıdan uzak hissetmesi ve ikincil mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi için adliye görüşme odasında uzman aracılığıyla ifade alınması gereklidir.” dedi.

Program, Prof. Dr. Sevda Aslan’ın Arş. Gör. Ayşenur Yararbaş’a teşekkür belgesini vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.