KODAMER 2019 BAP PROJESI:
Altındağ - Önder mahallesinde Suriyeli Göçmen Kadınlar Hakkında Yapılan Araştırma Projesi
Suriye’de, Arap Baharı adı verilen olayların etkisiyle 2011 yılında muhalifler ile rejim güçleri arasında başlayan, günümüzde devam etmekte olan iç savaş, yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken milyonlarca insanı da yerinden yurdundan ederek başka ülkelere göç etmek zorunda bırakmıştır. Bu durum, sadece Suriye’nin iç dinamikleriyle alakalı bir olgu olmaktan çıkarak bütün bölge ülkelerini etkileyen bir nitelik kazanmıştır. Buna paralel olarak bölge ülkeleri arasında, Türkiye, Suriye’de yaşanan savaştan en çok etkilenen ülke haline gelmiştir. Avrupa’ya göç etmek isteyen Suriyeliler için bir geçiş ülkesi olan Türkiye, süreç içerisinde mültecilerin bir kısmı için kalıcı bir ikametgâh halini almıştır.
Bu süreç içinde Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de bulunmalarından kaynaklanan etkileşimleri neticesinde farklı deneyimler edindikleri öngörülmektedir. Her iki ülkenin kendine has yaşam biçimleri, kültürleri ve mültecilere yönelik tutumlarıyla karşılaşan Suriyeli kadın mülteciler aynı zamanda bu ülkelerin mültecilere yönelik politikalarının yaptırımlarını ve olanaklarını birebir yaşamışlardır. Ancak bu deneyimlemeler, sosyal yaşam içindeki konumları ikincilleştirilen kadınların bu statülerine mülteci olma etkeninin de eklenmesiyle, kadın göçmenler üzerinde farklı bir şekilde sirayet etmektedir.
Sonuç olarak, hem yaşanan savaşın hem de göçün birincil aktörlerinden (öznelerinden) olan Suriyeli kadın mültecilerin bu süreci nasıl deneyimlediklerini; her iki ülkenin kültür ve atmosferine bağlı olarak bu sürecin etkilerini hem özel hem de kamusal alanda nasıl taşıdıklarını öğrenmek adına karşılaştırmalı bir çalışma gerçekleştirilmek istenmektedir. Bu çalışmanın, etnografik araştırma yöntemi benimsenerek, katılımlı yerinde gözlem ve derinlemesine görüşme gibi nitel araştırma teknikleri kullanılarak yapılması amaçlanmaktadır.
Anahtar Sözcükler: Suriye, Geçiş Ülkesi, Mülteci, Kadın, Deneyim, Etkileşim, Özel Alan, Kamusal Alan, Etnografik Yöntem, Derinlemesine Görüşme
Anahtar Kelimler: Göç, Mülteci, Etnografik Çalışma, Aile, Kadın Emeği,
Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası 1. Orta Doğu Çalıştay ve Forumu.pdf
Yayıncı: Konya Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Institute of Rumi Studies 2018Baskı: 27-29 Nisan 2017 Kırıkkale.Tanım: 214 p.ISBN: 978-605-86510-4-3.Konu(lar): Uluslararası Ortadoğu Forum ve Çalıştayı | International Middle East Forum and WorkshopDDC sınıflandırma: 325.956 KDM 2018